Volumul al unsprezecelea al Enciclopediei Britannica va aduce articolele cu literele: M, N, O si P, de la MP3 la Pasadena. Printre cele mai importante titluri amintim: muftiu, mujahedin (cei ce lupta in jihad) Napoleon, Neanderthal, Sir Isaac , Nietzsche, Nixon, obscenitate, Organizatia Natiunilor Unite.
Unul dintre cele mai interesante articole ale acestui volum este cel dedicat liderului politic [i militar Napoleon Bonaparte. A fost General francez, prim‑consul (1799–1804), imparat al Primului Imperiu Francez (1804–1814/1815), una dintre cele mai importante figuri din istoria Europei Occidentale. A revolutionat organizarea si pregatirea militara; a initiat Codul lui Napoleon, aflat la baza codurilor civile de mai tarziu; a reorganizat sistemul de invatamant si a incheiat un Concordat de lunga durata cu papalitatea.
Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Organizatie internationala fondata la sfârsitul celui de‑Al Doilea Razboi Mondial (1945) pentru a mentine pacea si securitatea internationala, pentru a dezvolta relatiile de prietenie dintre state pornind de pe pozitii egale si pentru a încuraja cooperarea internationala în rezolvarea problemelor umane dificile. Câtorva dintre agentiile ONU li s‑a acordat Premiul Nobel pentru pace si organizatia însasi a primit acest premiu, împreuna cu Kofi Annan, în 2001. La început, denumirea se referea la tarile aliate împotriva puterilor Axei. Formarea unei organizatii internationale a fost discutata la Conferinta de la Ialta, iar carta ONU a fost adoptata la Conferinta de Organizare Internationala a ONU din 1945. Ea cuprinde sase organisme principale: Consiliul Economic si Social, Adunarea Generala ONU, Curtea Internationala de Justitie, Secretariatul ONU, Consiliul de Securitate ONU si Consiliul pentru Tutela ONU. Are 14 agentii specializate – unele mostenite de la predecesorul sau, Liga Natiunilor (de ex. Organizatia Internationala a Muncii) – si un numar de birouri speciale (de ex. Biroul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiati), programe si fonduri (de ex. UNICEF). ONU se implica în activitati economice, culturale si umanitare si în coordonarea si regularizarea serviciilor internationale de posta, de aviatie civila, cercetari meteorologice, telecomunicatii, navigatie internationala si proprietate intelectuala. Trupele sale de mentinere a pacii pot fi trimise într‑o regiune pe termen lung (asa cum s‑a întâmplat în disputa asupra regiunii Kashmir dintre India si Pakistan, din 1949) sau pe termen limitat. Sediul general al ONU se afla la New York, iar cel european se afla la Geneva. În 2005, ONU cuprindea 191 de tari membre. Principalul functionar administrativ al ONU este secretarul general, ales pe un termen de cinci ani, cu posibilitatea de realegere, de catre Adunarea Generala la recomandarea Consiliului de Securitate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu