vineri, 7 ianuarie 2011 | By: Roxana Vintila

Cele mai frumoase povesti, volumul al 12-lea





Volumul al 12-lea din “Cele mai frumoase povesti" va aduce in dar cele mai indragite povesti ale marelui scriitor roman, Ion Creanga. Volumul  "Povestea porcului" contine "Povestea porcului", "Ursul pacalit de vulpe", "Ivan Turbinca", "Prostia omeneasca".



URSUL PACALIT DE VULPE
Stiti de ce nu are ursul coada? Pentru ca nenorocul (ursului, bineinteles) a fost sa se intâlneasca intr-o zi, demult, demult, cu o vulpe isteata si "hicleana". Vulpea "umblase o noapte intreaga dupa hrana si nu gasise nicairi. Facându-se ziua alba, vulpea iese la marginea drumului si se culca sub tufa, gândindu-se ce sa mai faca, ca sa poata gasi ceva de mâncare.(...)"

Vulpea, printr-o miscare isteata si pacalitoare, si-a facut rost de un prânz foarte bogat, mult peste. "(...) Tocmai când incepuse a mânca, iaca vine la dânsa ursul.
- Buna masa, cumatra! Ti!!! da' ce mai de peste ai! Da-mi si mie, ca taaa...re mi-i pofta!
- Ia mai pune-ti pofta-n cui, cumatre, ca doar nu pentru gustul altuia m-am muncit eu. Daca ti-i asa de pofta, du-te si-ti moaie coada-n balta, ca mine, si oi avea peste sa manânci.
- Invata-ma, te rog, cumatra, ca eu nu stiu cum se prinde pestele.
Atunci vulpea rânji dintii si zise:
- Alei, cumatre! da' nu stii ca nevoia te duce unde nu-ti e voia si te-nvata ce nici gândesti? Asculta, cumatre: vrei sa manânci peste?
Du-te desara la baltoaga cea din marginea padurei, vâra-ti coada-n apa si stai pe loc, fara sa te misti, pâna despre ziua; atunci smunceste vârtos spre mal si ai sa scoti o multime de peste, poate indoit si-ntreit de cât am scos eu.
Ursul, nemaizicând nici o vorba, alearga-n fuga mare la baltoaga din marginea padurei si-si vâra-n apa toata coada!..." Numai ca in noaptea aceea a fost foarte frig si apa din lac a inghetat. Ce credeti ca i s-a intâmplat ursului (cam blegut) când a vrut sa scoata pestele?
CD cu basme
De pe CD veti putea asculta "Povestea porcului", dramatizare de Emil Gonciu, si "Ivan Turbinca", dramatizare de Nicolae Neagoe. Cele doua povesti au beneficiat de harul unor mari artisti români. Pentru "Ivan Turbinca": Virgil Ogasanu (Ivan Turbinca), Petre Lupu (Dracul), Eugen Cristea (Sluga), Ruxandra Sireteanu (Moartea), Radu Panamarenco (Sfântul Petru), Silviu Stanculescu (Dumnezeu), Serban Cellea (Scaraotchi), George Oprina (Boierul). Maestrul Misu Fotino este povestitorul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu