19 Ianuarie
Eugen Barbu
Groapa
• Jurnalul National: Eugen Barbu a lipsit aproape doua decenii de pe rafturile librariilor. Credeti ca publicul il mai poate recepta cu aceeasi acuitate ca in anii de afirmare?
Marian Popa: Boicotarea unui scriitor, negativarea sa de antreprenorii de opinii, prelucrarea sa prin ceea ce s-a numit omerta mediilor nu pot fi factori de afectare a receptiei. In cazul lui Eugen Barbu, postdecembrismul a uzat de procedee similare celor aplicate de altii in functie de alte justificari incepand din primii ani postbelici. Au lipsit tot cam doua decenii din librarii Blaga, Voiculescu, Vinea si altii, Crainic si Gyr peste patru decenii si receptia lor n-a suferit. Postdecembrismul are factorii lui de control, manipulare si indexare cum a avut si epoca sovietizata. Actualitatea unui scriitor este insa azi mult mai mult determinata de diversificarea receptorilor. Lectura si, automat, literatura s-au tot specificat pe varste, sexe, gusturi, bagaj cultural si e dificil de gasit azi un roman care sa atraga deopotriva pe un receptor de mormane de hartie semnate Stieg Larsson si pe unul atras de Ana Gavalda sau de romane Fantasy, care – warning! – nu sunt confundabile cu cele – SF. Apoi, exista diferentieri chiar in bibliografia unui scriitor. Este dificil de crezut ca un cititor atras de „Groapa” va fi si de „Saptamana Nebunilor”, care va beneficia insa de alti cititori.
Trecerea timpului indeparteaza obiectiv pe cititor de timpurile unor civilizatii, dar cartile pot fi totusi citite afectiv, cu interes documentar, pentru atmosfera sau pentru stilul lor, si pot interesa prin recurente problematice, de destine si comportamentale. Aceasta este soarta tuturor cartilor scrise vreodata. Cred ca „Groapa” va fi citita azi de cineva cum ar citi „La Medeleni”, „Zahei Orbul „ sau „Oliver Twist”, de oricine si chiar de consumatorul de literatura fast-food...
Citeste tot articolul:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu